OLIVEM 1000 - z czym to się je?

/
4 Comments
Kochani,

Przy ostatnich postach DIY rozpływałam się nad emulgatorem Olivem 1000, który otrzymałam do testów od ECOSPA.pl. Chcąc zachęcić Was do samodzielnego kręcenia mazideł na bazie tego cuda, postanowiłam napisać krótką recenzję - poradnik, jak używać produktu.

Po raz pierwszy zetknęłam się z surowcem dzięki współpracy nawiązanej z Aroma Zone, o którym również pisałam obszerny post. Przyznam, że mój pierwszy kontakt z Olivem 1000 zakończył się fiaskiem. Źle rozpuściłam emulgator, w związku z czym fazy nie połączyły się i wytrąciły się frakcje, a w rezultacie kosmetyk wylądował w koszu.

Dziś, po nastu ukręconych kosmetykach wiem, że substancję należy bardzo dobrze rozpuścić. Musimy też zachować pewne minimum zawartości, by emulsja była stabilna.



Zanim jednak przejdę do poradnika, przeczytajcie co o surowcu pisze ECOSPA.pl:

INCI: (Cetearyl Olivate / Sorbitan Olivate)

Olivem 1000 jest emulgatorem do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie (O/W). Emulgator ten produkowany jest z pochodnych oliwy z oliwek,  powstaje w wyniku zestryfikowania grup kwasów tłuszczowych sorbitolem i alkoholem cetylostearylowym. Olivem1000 produkowany jest całkowicie z naturalnych i biodegradowalnych surowców, nie zawiera oksyetylenowancyh składników, jest akceptowany przez ekologiczne jednostki certyfikujące.

Olivem 1000 jest szczególnym emulgatorem, gdyż oprócz tworzenia emulsji wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające i emoliencyjne (wygładzające, natłuszczające). Decyduje o tym jego specyficzna forma. W momencie tworzenia się emulsji Olivem 1000 tworzy ciekłe kryształy o strukturze podobnej do ciekłokrystalicznego cementu międzykomórkowego występującego naturalnie w skórze i to dzięki temu bliskiemu powinowactwu doskonale poprawia jej elastyczność i nawilżenie.

Olivem 1000 jest niejonowym emulgatorem o szerokim zakresie pH (3-12), sprawia to, że tworzy stabline emulsje z wieloma surowcami. Emulgator ten jest kompatybilny m.in. z wieloowocowymi kwasami AHA (Multifruit Kompleks), eco konserwantem proszkiem (ale dodanym po schłodzeniu w tzw. III fazie), witaminą C MAP czy hydrolatami o niskim pH. Olivem1000 sam w sobie jest świetną substancją aktywną a dodatkowo może zemulgować nawet do 40% fazy tłuszczowej, jest więc odpowiedni do tworzenia mocnych, odżywczych kremów na noc.


W znacznym stopniu będę posiłkować  się (a właściwie tłumaczyć) informacjami zawartymi na stronie Aroma Zone, później opiszę również swoje doświadczenia.

Zaczniemy zatem od "Specyfikacji technicznej produktu":

Wygląd: cienkie, białe płatki
Zapach: neutralny
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Po użyciu, szczelnie zamknąć.
Typ skóry: do każdego typu skóry
Typ emulsji: OW (olej w wodzie)... choć przyznam, że ja robię WO (woda w oleju) :) I wychodzą świetne :)
Rozpuszczalność: w fazie tłuszczowej, po podgrzaniu
Temperatura topnienia: 65-75°C
Sugerowane stężenie w końcowym produkcie: 5-10%

Dodatkowe informacje (źródło - ECOSPA.pl)

Tabela określająca właściwości sensoryczne i stabilność emulsji z emulgatora Olivem 1000

faza olejowa w %
ilość Olivem1000
10%20%30%
3%
mleczko, niestabilne*emulsja niestabilnaemulsja niestabilna
5-6%
leista emulsja, dobra stabilnośćlekki, nietłusta emulsja o dobrej stabilnościbogata, odżywcza, penetrująca emulsja (krem) o bardzo dobrej stabilności
8%
lekka emulsja, bardzo dobra stabilnośćsztywna emulsja o bardzo dobrej stabilnościbogata, odżywcza, sztywna emulsja (masełko) o bardzo dobrej stabilności.
W celu poprawienia stabilności mleczka fazę wodną należy zagęścić np. gumą ksantanową, guar lub gumą celulozową (0,1-03%)


Wskazówki:


  • W przypadku dodawania do fazy olejowej maseł kosmetycznych (np. karite, awokado) ich udział nie powienien być większy niż 10% całości emulsji. Duża lepkość maseł sprawia, że krem z masłami jest mniej stabilny.
  • Do fazy wodnej dodaj kilka procent gliceryny, będzie nie tylko nawilżać skórę ale przede wszystkim utrzymywać odpowiednią wilgotność emulsji.
  • W każdej procentowej konfiguracji emulsji dodanie zagęstnika do fazy wodnej (0,1-0,3%) poprawia stabilność emulsji. Jednocześnie zagęstnik zmniejsza wchłanianie się emulsji (odparowywanie wody), krem czy balsam dłużej rozsmarowywuje się na skórze.
  • Jeśli nie wiesz jak emulgator zachowa się w połączeniu z danym składnikiem testuj na niewielkich ilościach emulsji.

Równoważności:

5 ml = ~ 3,2 g
2 ml = ~ 1,0 g

Dozowanie:

Waga produktu końcowego:
~ 30 ml
Zawartość procentowa Olivem 1000:
6% Olivem = ~ 1,8 g
8% Olivem = ~ 2,4 g
10% Olivem = ~ 3,0 g

_____________________________________

Waga produktu końcowego:
50 ml
Zawartość procentowa Olivem 1000:
6% Olivem = ~ 3,0 g
8% Olivem = ~ 4,0 g
10% Olivem = ~ 5,0 g

_____________________________________

Waga produktu końcowego:
~ 100 ml
Zawartość procentowa Olivem 1000:
6% Olivem = ~ 6,0 g
8% Olivem = ~ 8,0 g
10% Olivem = ~ 10,0 g


Jak uzyskać określoną konsystencję?


5% Olivem 1000
30 % oleju roślinnego
64,4 % wody
0,6 % konserwantu

Mieszamy ręcznie.




5 % Olivem 1000
30 % oleju roślinnego
64,4 % wody
0,6 % konserwantu

Mieszamy mechanicznie (mikser).



8% Olivem 1000
30 % oleju roślinnego
61,4 % wody
0,6 % konserwantu

Mieszamy ręcznie.


5% Olivem 1000
10% oleju roślinnego
84,4 % wody
0,6 % konserwantu

Mieszamy mechanicznie (mikser).



8% Olivem 1000
91,1 % wody
0,3 % gumy ksantanowej
0,6 % konserwantu

Mieszamy mechanicznie (mikser).



Informacje (peany! :) ) na temat Olivem 1000 oraz receptur z jego wykorzystaniem znajdziecie również:

Curious Soapmaker
Lotioncrafter


Olivem 1000, jest - z mojego doświadczenia - substancją wyjątkowo stabilną. Tak jak pisałam wcześniej, wykonałam z pomocą tego emulgatora już kilkanaście kremów/balsamów i każdy wyszedł naprawdę cudowny. Nie rozwarstwia się, nie tworzą się frakcje, konsystencję można w łatwy sposób regulować. Bardzo dobrze się z nim współpracuje, wystarczy podgrzać dwie fazy do rozpuszczenia tłuszczów i Olivem 1000, a następnie połączyć je i co jakiś czas przemieszać, żeby emulsja się połączyła. Produkt idealnie nadaje się do tworzenia wszelkiego rodzaju mleczek, lotionów, balsamów, kremów... Ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

100 g emulgatora kosztuje w ECOSPA.pl 38,90 PLN. Nie jest to tani produkt, jednak - biorąc pod uwagę efekt końcowy - WARTO! Na chwilę obecną nie używam żadnego innego emulgatora.

Poniżej znajdziecie moje receptury z wykorzystaniem powyższego surowca:






Niebawem kolejne przepisy z wykorzystaniem tego wspaniałego produktu.




You may also like

4 komentarze:

  1. Czytając posta czuję się jak na zajęciach z nauk ścisłych :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Więcej takich postów po proszę! Bo zaczynam się wkrecac w produkcje kosmetyków diy i każdy post na ten temat chłonę jak gąbka :D

    OdpowiedzUsuń